Geometria direcției Bistrița: când și de ce se face reglarea?

Inspecția Tehnică Periodică (ITP)
Inspecția Tehnică Periodică (ITP)

 Geometria Direcției Bistrița: când și de ce se face reglarea?

Când vine vorba de siguranța dumneavoastră și a celorlalți de pe șosea, geometria roților ocupă un loc important. Efectuarea geometriei direcției are rolul de a regla unghiurile de poziționare al roților, astfel încât mașina să poată menține paralelismul, iar contactul cu carosabilul să fie cât mai bun. O reglare incorectă duce la uzura neuniformă a anvelopelor sau chiar la accidente grave. 

Semne că e timpul unei reglării a geometriei direcției

  • dacă ați lovit un obstacol;
  • dacă mașina virează spre stânga sau dreapta;
  • anvelopele prezintă urme de uzură;
  • consum mai mare a carburantului;
  • eforturi suplimentare de a menține direcția autovehiculului.

Geometria direcției se împarte în trei componente: unghiul de fugă, unghiul de cădere și unghiul de convergență.

  1. Unghiul de fugă

Este unghiul care se formează între axa pivotului și axa perpendiculară pe sol, dacă mașina este privită din lateral. Acesta este pozitiv dacă axa pivotului este înclinată pe spate și negativ în față. Un unghi pozitiv înseamnă stabilitatea autovehicului, cât și o înclinare ușoară a roților la viraje.

2. Unghiul de cădere

Acesta este format de roată cu axa perpendiculară pe sol, atunci când autovehiculul este privit din spate. Dacă partea superioară a roții este îndreptată spre interiorul mașinii, atunci acesta este negativ. În acest caz, anvelopele vor fi uzate pe partea interioară. 

Pe de altă parte, unghiul pozitiv este atunci când partea superioară a roții este îndreptată spre exterior. Un unghi pozitiv prea mare produce uzură pe partea exterioară. 

3. Unghiul de convergență

Reprezintă distanța dintre partea anterioară și partea inferioară a roților de pe aceeași osie, când vehiculul este privit de sus. Acest unghi determină comportamentul autovehiculului la viraje.

Cât durează reglarea geometriei direcției?

De cele mai multe ori, reglarea geometrie roților din față și din spate durează în jur de jumătate de oră.

Viața ta și a celor din jur are prioritate! Pentru doar 30 de minute la un service, poți fi sigur pe volan. Dacă ești din Bistrița, iar mașina ta a dat semne că are nevoie de o reglare la geometria direcției, progreamează-te acum la Hora Service

Verifică tarifele noastre aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here